Yoga Nedir Ne Değildir?

 Bu yazımda yoga hakkında doğru bilinen yanlışlardan, yoganın aslında ne olduğundan ve bazı genel bilgilerden bahsetmek istiyorum. 


Yoga Ne Değildir?

Öncelikle yoga, hakkında bildiğinizi sandığınız çoğu şey değildir. :)

Peki bu doğru bilinen yanlışlar neler?

Yoga;

  • Dini bir öğreti değildir.
  • İnançlarınızdan vazgeçmenizi beklemez.
  • Spor ya da egzersiz değildir.
  • Zayıflama aracı değildir.
  • Yalnızca baş üstü duruşlar gibi zorlayıcı pozlar yapılabildiğinde gerçek anlamda yapılmış olacak bir faaliyet asla değildir.
  • Yaptığınızda artık bu alemle bağlantınızı kesip uçuşa geçeceğiniz bir faaliyet değildir.:)
  • Yalnızca tayt giyerek, mat üstünde yapılması gereken ya da çeşitli ekipmanların zorunlu tutulduğu bir şey değildir.
  • Kiloluların yapamayacağı, yalnızca zayıf vücutlara özgü bir şey kesinlikle değildir. 
Gördüğünüz gibi yoga sizlere hiçbir şeyi şart koşmaz ya da sizi hiçbir konuda kısıtlamaz. Yer, mekan, zaman, giyilen kıyafet, neyin üzerinde yapıldığı, vücut ağırlığınız, hatta çeşitli fiziksel rahatsızlıklarınız (skolyoz, eklem romatizması vb) bile yoga yapmanıza engel değildir. Hatta yoganın çoğu rahatsızlıklara faydası olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir. 

                                                            98 yaşındaki dünyanın en yaşlı yoga eğitmeni: Tao Porchon Lynch

Bu arada şunu da belirtmeliyim ki yoga bir spor ve egzersiz olmamakla beraber yalnızca bu amaçla da yapılabilir. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Bahsetmek istediğim yoganın sadece bir spor ya da egzersiz olmayışı, bunlardan çok daha fazla oluşuydu aslında.

Yoga Nedir?

Yoga kelime olarak; birleşmek bütünleşmek anlamlarına gelir. Bu da doğayla, evrenle, özümüzle bütünleşmeyi temsil eder. Bu bütünleşme ise; zihin, beden ve ruh gelişiminin bir arada olmasıyla birlikte gerçekleşir ve bunun sonucunda kişi bir üstbilişe, yani farkındalığa ulaşır.

Yoga bir yaşam felsefesidir aslında. Akışta olmayı, dinginliği bununla beraber bir savaşçı olmayı gerektirir. Tıpkı yaşamın kendisi gibi. :) Yaşam da kendi içinde akışta ve dingin bir yapıda olmakla beraber varlığını devam ettirmek, zorluklarla mücadele etmek konusunda savaşçıdır da aynı zamanda.

Yoga bütünleşmedir ve bu zihin, beden ve ruhun gelişiminin birlikteliğiyle olur demiştik. Bunu biraz daha açmak istiyorum. 

Bizler insan olarak zihin, beden ve ruh üçlüsünden meydana gelmekteyiz ve bu üç yönümüzü kabul edip bir arada geliştirmeyi başardığımızda bir bütünsellik, kendimizle, özümüzle bir birleşme, tam olma hali elde ederiz ve bu birleşmeyi elde ettiğimizde farkındalığa ulaşırız.

Farkındalık, anda olmak, geçmiş ve gelecekten zihni bulunduğu ana çekmek demektir ve özellikle içinde bulunduğumuz; hızın, kalabalığın, yoğun bilgi trafiğinin arttığı bu çağda zihnimizi yavaşlatmak, bulunduğumuz anda tutmak, sürekli bir bilinç halinde olmak oldukça zor fakat en büyük ihtiyaçlarımızdandır.


Yoganın ne olduğuna dair buraya kadar bahsettiklerim yoganın manevi boyutunu önemseyen, inanan ya da inanmak isteyenler içindi. Biraz da bu boyuta ilgisi olmayan, yogayı daha çok fiziksel bir aktivite olarak yapacak olanlar için yoganın fiziksel faydalarına yönelik bilgiler vermek istiyorum:

  • Yoga duruşları yani asalanar, vücut esnekliğimizi arttırır, kemik ve kas sistemimizin vücudumuzu daha rahat taşımasını sağlar.
  • Yoga yapanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış, kemik yoğunluğu artışını sağlar. Bu da ileriki yaşlarda görülebilecek romatizma gibi rahatsızlıkların önüne geçmede etkilidir.
  • Kilo kontrolünü sağlar. Kısa vadede kilo üzerinde bir etki göremese de uzun sürede kilo vermemizde etkilidir.
  • Yogada doğru nefes alıp verme çok önemlidir ve bu da akciğer kapasitemizi arttırarak nefes alıp verme sıklığımızı azaltır. Doğru ve bol nefesle hücrelerimize gönderdiğimiz bol oksijenle hücre yenilenmesini sağlar.
  • Diğer fiziksel aktivitelere benzer olarak yoga da gevşememizi ve rahatlamamızı sağlar.
  • Yogada stresten uzaklaşma yöntemleri öğretilir bu da vücudumuzdaki gerilimi, gün ya da hafta içinde biriktirdiğimiz olumsuz enerjileri vücudumuzdan, zihnimizden uzaklaştırmamızda yardımcı olur. 


Görüldüğü gibi yoganın manevi yönünün yanında fiziksel anlamda da birçok olumlu etkisi söz konusudur.

 Ancak size tavsiyem yogayı gerçek anlamda hissederek, vücudunuzu tanımaya çalışarak yapmanız, aldığınız her nefesi bir yaşam enerjisi olarak almanız. Yogayı bir spor olmaktan çok anda kalmanızı, dinginleşmenizi, zihninizi bir anlık bile olsun durdurmanızı ve yalnızca varlığınızı, burada olduğunuzu, bedeninizi zorlamadan, yalnızca onun gidebileceği yere kadar giderek fark etmenizi sağlayan bir eylem olarak gerçekleştirmeniz. 

Namaste :)


You Might Also Like

0 comments